Rehberlik Servisi'nden Mesaj Var: Kaliteli Aile Ortamı Oluşturmalı, ama Nasıl?

Rehberlik Servisi'nden Mesaj Var: Kaliteli Aile Ortamı Oluşturmalı, ama Nasıl?

17.05.2021 848

Kaliteli Aile Ortamı Oluşturmalı, ama Nasıl?

Sayın Velilerimiz;

Bildiğiniz gibi Rehberlik Servisi kendiniz ve çocuğunuzla ilgili her türlü durumda yardım alabileceğiniz, okulunuzun bir birimidir. Rehberlik Servisinin en baştaki hedeflerinden birisi ise öğrencilerin bilişsel, duygusal ve sosyal anlamda tam olarak desteklenebildikleri bir aile ortamı oluşturmanız için sizlere destek olmaya çalışmaktır.

Nitelikli bir aile ortamı oluşturmalı, dediğimizde hepinizin zihninde belki de ''Çocukları besleyip büyütüyoruz, tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.'' şeklinde bir düşünce geliştirmiş olabilirsiniz. Ya da ''Bizim babamız bize bir bakış attığı zaman ağzımızı açamazdık, bunlar neden bahsediyor.'' gibi düşünerek kendi deneyimlerinizle hareket ediyor olabilirsiniz.

Biz ise bu düşünceler yerine çocuklar için daha olumlu olabilecek aile ortamı için zihninizde yeni düşüncelerin oluşmasını istiyoruz. Sizlere ''Bu hayatta ne için, kimin için çalışıyoruz?'' diye sorsak mutlaka bize ''Ailem, çocuklarım için.'' cevabını vereceksiniz. Ama çocukları için çalıştığını söyleyen pek çok anne-baba çocuklarına yiyecek alıyor belki ama ruhlarını beslemeyi aksatıyor ne yazık ki.

Bir anne-baba akşam eve geldiğinde hayatın pahalılığından, trafiğinden sıkışıklığından bahsettiğinde çocuklarına ve ailesine yeterli zaman ayırmış olmaz. Kaliteli bir aile ortamı oluşturmayı amaç edinmiş anne babalar ise çocuğu ve ailesiyle ruhen bir arada olarak vakit geçirir. ''Ailem, çocuklarım için çalışıyorum.'' derken ailesinin duygusal ihtiyaçları olduğunu unutmaz. 

Kaliteli bir aile ortamında öncelikle tüm aile fertleri birbirini benimser ve birbirini kabul eder. Aralarında açık ve olumlu bir iletişim ortamı hakimdir. Birbirlerinin özelliklerinin ve farklılıklarının farkındadır. Örneğin, bir anne baba çocuğunun hangi alanlarda yetenekli olduğunun ve ilgilerinin – isteklerinin ne olduğunun farkındadır. Bu nedenle çocuğun çok istekli olduğu bir durumda destekleyici tavrından taviz vermez. Bununla birlikte de kendi istediği durumlar için çocuk üzerinde baskı kurmaz.

Kaliteli aile ortamında çocuklar isteklerini ve düşüncelerini anne babalarına söylemekten çekinmezler. Çünkü çocuk ailesinin onun düşüncelerini önemsediğinin farkındadır. Anne babalar aldıkları önemli kararlarda ve aile için önemli durumlarda bu düşünceleri de işin içinde kullanır.

Kaliteli bir aile ortamında farklı etkinliklere, farklı sosyal çevrelere ve farklı insanlara açıklık söz konusudur. Çocuğun gelişimini sürdürmesinde ev ortamı yeterli gelmediğinde ailenin bir arada hoşça vakit geçirebileceği bir alan bulmak, bu anlamda oldukça önem taşır. Çocuk hayatında hiç şelale ile karşılaşmamışsa ya da hiç tenis oynamamışsa bu deneyim onun için oldukça yararlı olacaktır.

Kaliteli aile ortamında paylaşılan sorumluluklar söz konusudur. Anne babalar yapacakları işlerde çocuklarına küçük sorumluluklar verdiklerinde çocukların bir işi bitirmekten zevk almaları ve kendilerini keşfetmeleri kolaylaşacaktır. Çocuğa araç temizliğinde sorumluluk vermek, fidan ya da fide dikiminde sorumluluklar vermek küçük örnekler arasındadır.    

Sayın velilerimiz; bu örnekleri ve tavsiyeleri daha da artırabiliriz. Bizim anlatmaya çalıştığımız konu; çocuklara gerçek ilgi ve sevgiyle yaklaşmaktır. Ruhen birlikte olunduğunu çocuklara göstermeye çalışmaktır.

Sağlıkla kalmanızı dileriz...

17-05-2021